Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Intranett > Støtteseksjonar > IT > Nyheter - IT > IT: Mer informasjon om virus via epost

IT: Mer informasjon om virus via epost

Det er fortsatt høy risiko for å bli rammet av virusangrep som kommer via epost. Les denne artikkelen for å få mer informasjon om hvordan du kan avdekke at en epost inneholder virus.

Virus ikon

Generelt om viruset

Viruset er en avart av "cryptolocker". Det er et virus som angriper alle filområder man som bruker har tilgang til og krypterer (låser) filene som ligger der. De virusene som nå kommer inn er så ferske at våre antivirussystemer ikke kan oppdage disse enda. Hvis vi får et virusutbrudd av denne typen må derfor data hentes tilbake fra sikkerhetskopi (backup).

For å være trygg;

  • Slett all epost med linker og vedlegg der du er usikker på avsender.
  • Tøm mappene "søppelpost" og "slettede elementer" i Outlook.

Hvordan ser epostene ut?

Epostene kommer fra ulike avsendere og ser forskjellig ut. Avsender kan framstå som kjente personer. De fleste kommer med vedlegg av type .zip eller lenker til områder der viruset lastes ned. Her er et eksempel:

Virusmail

Hvordan kan jeg se at viruset er aktivt?

Når viruset er kjørt vil filene på lokale disker og nettverksstasjoner få nye navn, datoen vil endres til dagens dato, samt at ikon for filtypene endres (f.eks. "navn på fil.vvv"). Under ser man eksempel på dette. Hvis dere ser dette, ta kontakt med IT-support snarest.

Virusmail02